YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Saturday, 29 September 2012

Bajet 2013 - Oh tolong la Bersyukur!

Assalammualaikum dan 
Selamat Pagi Sabtu Sekalian

Bajet Negara untuk 2013 telah di bentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia semalam. As an accounts, finance, and maths lecturer; saya merasakan yang bajet 2013 ini sgt bagus, sgt mesra rakyat, sgt mesra belia, sgt mesra middle class people. however terdengar di sana sini komplen yg tidak berpuas hati. semalam right after the budget i just teros buat status and tweet here and there. and later one of my friend Pro Pembangkang which is org kuat parti menyangkal dakwaan saya. 

Statement saya berbunyi begini: 
Bajet 2013: Bajet mesra golongan belia, mesra middle class people, sgt2 bertimbang rasa, realistic, and sgt thoughtful. thanks a lot PM!

**awak2 yg duk bising2 kutok2 sana sini tuh kan, cuba bawak2 bersyukur sikit. duk bising sana sini, tp tittle duk sandang GOVERNMENT SERVANT! motiff feeling xsdar diri. LOL! cuba duk kt uganda, indonesia, kenya, ke apa ker, baru reti bersyukur agak nya. (xcukup mkn, pakai, and xda basic or necessity needs pon). :P "

btw it has become a long argument between two and three of us. since everybody after that keep on coming and commenting.  however this argument based on academic point of view and bukan pro sana sini yg bersifat emosi dan tidak base on facts and effect. to make it more reliable discussion we have go thru a long discussion which cover whole aspects. tp dia rasa saya mengata dia. haha! lantak lah dia kan. dah mmg betol dia keje goverment pulak kan. keje goverment, bagik anak bini makan hsil keje goverment, yet kata goverment itu ini. to make it worst, mak bapak koang pun keje goverment, kalau takda goverment apa parents uolls mampoo nak keje private. kilang bagai sume tuh? dah age 55 pun kena keje kilang shift bagai.
and certain people at the age of 55 pon like my mom pon boleh pegi keje, bukan sb duit lagik tapi sb nk berkawan, tak nak bosan duduk rumah. because kajian menunjukkan, org yg tidak brcampur, tak membaca, tak mengira, sel2 otak akan mula mengecut, and become passive. and later on boleh lead kepada faktor nyanyuk. 

cth pling jelas, cuba tgk parents di bandar yg keje, keje gomen lah org kata, and banding kan dgn ibu bapa di kg halaman yg tak keje. or keje2 kg jerk. kita boleh nampak perbezaa ketara pada dua insan yg same elvel of age neh. especially on their physical appearances as well as the way of they look at things. 
  
however certain of us sgt jadik SEDAY! xbersyukur. at least uools parents  yg keje goverment pon, yet still ada masa nk bela uolls dari kecik until besar, boleh bgik ksih sayang secukupnya, makan pakai sama jerk dgn org lain.(mcm me myself nk jumpe ayah masa kecik pon payah, since he is in private sector. kejap ada kejap takda.) however mungkin keje kerajaan kemewahan habes tuh tak da lah. however tak lah korang kebulur tahap nk mati. basic needs and necessity needs sume dah ada. if uolls pegi baca statistic yg dikeluarkan oleh bahagian perumahan, most of goverment servant, mampooo and boleh beli rumah sendiri. and kebanyakan nya memiliki rumah sendiri banding dgn org keje private neh. sb kami private worker neh manada loan rumah jadah kan. unless ko mmg keje bank leh la dpt staff loan. mcm den neh ha, mati nk byr interest loan sajok. gomen byr duit rumah riang ria jerk. ptong keje, selama ko service, ko dah pencen pon, tolak pencen jerk yg penting. habes loan berbayar. tuh pon tak bersyukur lagik??? haha!

and when uolls dah besar, masuk sekolah kerajaan, masuk uiniversiti kerajaan, amik loan nk cover pelajaran dari kerajaan, g hospital kerajaan, isi minyak kereta dgn subsidi kerajaan, tayah tgk byk cekodok yg mak korang msak tuh pun ada subsidi tepung, gula and minyak masak kerajaan. so sume aspects dalam hidup kita neh berkait rapat dgn kerajaan. kalu tidak adooo ko mampoo nak beli. nk lgik best species2 neh melaungkan kata tax high, malaysia antara negara yg pling tinggi tax lah apa lah. negara lain boleh bgik free tuition fees utk student bagai. 

ok kupasan da mcm neh. ko duduk kt negara mana actually? kita neh developing country. bukan developed country. developing maksud nyer baru nak membangun. kalau takda tax, mcm mana kerajaan nak bina all those infrastructure? free goverment hospital, school, clinic, sume tuh. jgn banding kan dgn developed country. zmn kita miskin dulu, negara ke 3 tuh, dia dah developing. dia dah siap jajah kita. kita neh stock bertatih2 lagik. tax tuh penting, kalu tak sapa nk keje kerajaan. haaa korang beria2 mohon kerajaan. tuh la mai duit dia. polis, askar, doctor, cikgu. sume tuh sapa nk byr service dorang. uolls ingt free of charge? gituw? bajet ala2 buat social community works. motifffff! and then those money jugak bagik la kepada belia2 yg pndai untuk doran sambung belajar dekat univ. dgn harapan dorang balik boleh bg service kt negara sndiri blik. tp ada jugak yg sedayyyy! tak reti bersyukur. "when i was in london before, their govt provide................................." wth! ayat nak mcm best! ko pegi sana org taja. blik sini nak cite byk. aku neh pegi sana pegi sini dari kecik, tapi dlm hati ttp rasakan malaysia is the best and i can see a lot of good things in it. so jgn la banding2 kan negara lain dgn kita. especially tax, tax tuh bayar jerk la. aku pun bayar jugak. zmn pemerintahan khulafa dulu pun ada jerk tax, sb thru this things la kita boleh bina masjd, bayar gaji imam, mufti, bilal, bil api and air masjid bagai. haa tak nampak lagik tataw lah kan. even ko nk meninggal tuh pon, kubur tuh kan. goverment yg provide tanah wakaf utk buat kubur; SELAIN dari org2 persendirian yg wakaf kan tanah dia. "renung-renungkan lah yer.

ok lagik. on issues pembangkang, aku rasa nk ucapkan tahniah pada pakatan sb berjaya jadik pembangkang yg kuat. at the same time membantu kerajaan to serve better. if xda pembangkang pon tak boleh jugak kan. or else govt rasa apa yg dia buat sume nye betol. thru dis pembankang yang asik membangkang neh; kerajaan come out to serve rakyat better, and now rakyat yakni kita mendapat a lof benefit. contoh nye Program BR1M tuh. mungkin uolls yang di bandar rasa, alahai ciput nau bagik RM500. tapi ingt lah org2 di pendalaman rasa bersyukur habes, sb dgn 500 tuh byk benda yg dia boleh buat and settle. terutama bila menjelang musim raya, sekolah baru bukak. sakit demam.  dan sebagai nya. Kedai 1 Malaysia pon pada saya bagus sb membantu golongan SME menjana pendapatan better since, harga cost, or raw materials dah smakin kurang, so that they will sell at us SLIGHTLY cheaper. kepada org persendirian mcm kita2 pon boleh beli barang dgn lebih murah. yet at a good quality. Klinik 1 Malaysia yg ada di luar2 bandar pon berjaya membantu golongan middle class and berpendapatan rendah. 

and one of my friend did mention yg kita middle class kurang mendapat benefit, especially in private sector. hello, look at the bright side la brother. u tak keje gomen, pastu u nk mintak bonus dari kerajaan. gile ke hape? rasa nk tampor jerk dahi org yg ckp mcm tuh. xpaham kenapa dia raise this stupid issues. kalu ko nk bonus tetiap tahun, g lah keje gomen. and one thing, FYI tax exemption will be given to most of private companies, depending which sector u are in, with T & C applied. so actually sahabat2, this is the other way of goverment helping you. so that your company, can stay longer, consistent, and able to give you bonuses. haaa taw ke idok? so kalau sebot2 and bising2 lagik, g siku diri jerk lah. haha!

and one of good things yang i nk highlight is, issue rumah. haa goverment nk help yougsters having their own home and intend to build more houses to middle class people, which basically their income below RM3000. mcm korang yg duk bangkang sana sini, duduk bukan dekat kl, kawasan luar bandar, sewa rumah murah, ada rumah warisan keluarga turun temurun, ada tanah sendiri bagai. but for us, yg duduk kl jek sewa busuk2 pon dah up to RM800 - RM 900 MINIMUM lah tuh. haha!  

basic calculation ok. RM 3000. eh keje apa nk bagik gaji RM3000. mcm byk plak. ok. usually starting admin (certain) is RM2500 lah pling tinggi. neh level executive neh. haha! kalau kerani bukan eh. ok. RM2500 - RM800 (rumah; minimum) = RM1700. 

kalau ada transport/ guna public transport contoh la letak  RM300. 
RM 1700 - RM 300 = RM 1400

and then mesti nak makan kan. basic mkan hari2. kata kan la sehari RM10.
RM10 x 30 hari = RM300
RM1400 - RM300 = RM1100

and then mesti nk top up telefon kan. sb berchenta bagai. haha!
contoh la kita letak RM 100 eh. tuh plus minus jerk tuh.
so akan jadik RM1100 - RM 100 = RM1000

Sure nak balik kg kan at least sebulan sekali, and bgik mak ayah duit kan.
so let us estimate like: RM 200
RM1000 - RM 200 = RM800

haaa and lepas tuh sure korang at least sebulan sekali nk mkn kfc ke, mcd ke, tgk wayang ke kan.
kalau tak tepu lak hotak duk kt umah jerk.haha!
kita estimate RM 100 (neh pling minimum, sebab sekali kuar silap2 RM100 pon tak cukup, muahahha).
RM800 - RM 100 = RM700.

apa lagik. haa bil api and air + astro. kang lemau lak duk umah takda astro.
eh pasti ada wifi or broadband for sure kan. haaa tipooo if xda. mihmih.
let us put it RM200 (maksimum lah yer)
RM 700 - RM 200 = RM500

pasti nak simpan nk wat kawin ke apa ke.
simpan kat ASB.
RM 500 - RM200 = RM300

so balance neh pasti nk kena spare, buat nye motor pancit ke, raya ke. apa ke. sakit ke demam ke. pasti kos dah bertambah. kalu ada anak bini, lagik bertambah2. 

haha mcm dah ajar student laks. ngeh3. so mmg tak cukup. nk spare duit kawen lagik. haaa!

moral of the story kawan2: BERSYUKUR. 
even Allah SWT sendiri pernah berjanji, jika kamu tahu bersyukur nescaya akan aku tambahkan lagik rezeki kamu."

so modes operandi nyer disini bersyukur. jangan memilih sesuatu yg kita curiga and belum tahu membwa keuntungan kepada kita atau pun tidak, kalau was2 dlm islam sndiri jatuh kepada hukum makruh. ini kan pulah nak pilih kerajaan yg kita belom tahu ability dia. my friend did mention, belom cuba belum tahu. masalah nye baru perintah few negeri pon huru hara di wat nye. neh nak perintah negara? OMG! kalu dia leh wat basic salary aku smpai 2 kali ganda at least 6K, aku pun nk iye dop? tp jgn sampai seksok leklok gaji den neh sedap, tukar goverment gaji aku bahagi dua lak ngan apa yg ada sekarang. lepas tuh kemudahan sume takda. ko tgk muka aku lah masa tuh awal2 buat reformasi. hahahhahahahah! LOL!


"teringat pesanan seorang Prof masa saya belajar dulu: kalau uolls betol2 nk jadik pembangkang, pegi berenti kereja goverment, tolak subsidi minyak kereta, minyak masak, tepung, gula, ayam/cili/bawang & etc (harga siling), jgn pegi belajar mintak loan kerajaan, ptptn, jangan pegi hospital kerajaan, jgn pegi seolah kerajaan, jgn pegi tandas awam.. haha LOL! jgn lalu federal higway. LOL! jgn lalu highway kerajaan bagai. paling penting, duk kutuk2 kerajaan neh, dia kata, lucut kan jerk kerakyatan. let him suffer being a non warganegara malaysia. haha! tetiba aku rasa releven benda neh. muahahha! mau muntah hijau bernanah2 sb nk survive. "

so renung2 kan and selamat beramal lah yer uolls. discussion at the ground topics sahaja.


pssssssttt: bibik indon aka servant tuh pon if buat keje tak betol kita buang. and buat hal kita buang. ini servant sendiri bangkang tuan/ and sangkak tuan yg duk bagik makan. motifffffff xsedar diri. LOL!

till then uolls.


lots of love! 

No comments:

Post a comment