YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Friday, 27 April 2012

Isu Panas LGBT

Assalammualaikum and Good Morning.


salam jummat my dear friends. early in this morning, i did read a good articles. of cos on isu panas lately. sebelum menyusun kata2 selanjut nyer, maaf dipinta. mungkin bahasa saya merepek and mungkin sewajar nya isu ini tidak dikupas, memandangkan saya bukan lah ustzah, ilmuan agama, mahupun pelajar2 jurusan agama fiqh, shariah and sewaktu dgn nya. just pandangan dari seorang hamba Allah yg ilmu nye hanya lah di hujung kuku sajokkk uolls. nk kata mendalami ilmu tasawuf ker, fiqh ker. mmg takdalah. yang ada hanya lah secebis ilmu yg dedulu blaja kat sekolah and menerusi pembacaan and dgr program2 agama mcm Al-kuliyah and Tanyalah Ustaz. haha! suke taw tgk. mak kata, nak g masjid/ surau dgr org bagi ceramah jarang2, so org bgik ceramah and ngaja free kt tv dgr jerk lah. kihkih. mak i pesan cenggitu. so timbul lah minat belajar melalui medium interaktif neh. ok. topic quite sensitive uolls. pandangan peribadi mengenai isu homoseksual, lesbian, gay, transgender neh sume. 

sometimes i do wonder how on earth people are judging things and giving away their opinion without using their brain and of cos without even having knowledge on it. especially things yg berkaitan dgn agama and sensitivity. if for more than thousands of years, the rules and regulation have stated it as wrong, guilty, why we wanna change it lately. especially when it involve Allah SWT rules and regulation. how come they wanna change it according to trend and nowadays lifestyle. Yes! Hukum Allah SWT terbuka kepada perdebatan untuk mengindah kan lgik and at the same time to find the closest way to implement it. khususnya ilmu-ilmu yg berkaitan dgn figh, since Fiqh deals with the observance of rituals, morals and social legislation in Islam. dari sini la lahir nya 4 prominent schools in Islam, which will help to further elaborating and describing those Shariah law which already being given by Allah SWT clear instruction through Al-Quran with different kind of thought in ways of implementation; YET still inline with Allah SWT instruction. mungkin Allah SWT takda bagik instruction clearly dlm Quran kata, tak boleh merokok and amik dadah (cth masalah trend terkini) tp dlm Quran ada give statement on benda2 yg memudaratkan. di support pulak dgn sunnah2 and hadis2 nabi, hadis pulak ada pelbagai jenis, hadis sahih, mutawattir, masyur, daif, hassan, shalih, maadu, and few others. (balaja la sikit dedulu masa amik kelas Maqasid Shariah masa wat degree dulu kan, masa amik kos islamic banking tuh dulu; haha! :D) pandangan2 khalifah yakni sahabat, then 4 scholar tuh, pandangan ilmuan2. then baru la mufti-mufti sekarang boleh come out ngan new fatwa mengatakan rokok tuh haram ker makruh ker apa ker. takla dia sesuka suki main guna his own judgement.

(pic credit to Google)

tapi kenapa? kenapa dan mengapa? without basic knowledge, and strong knowledge. ilmu yg tinggi, tapi dorang neh pepandai nk elaborate hukum hakam Allah base on their kepala hotak. helloooo, those ilmuan islam tuh siap mengkaji pelbagai kitab-kitab, ayat Al-Quran before nak keluarkan sesuatu fakta. but come on who the hell are you suddenly nak pepandai nk kuarkan fatwa sendiri using your brain. sawan? oklah, mungkin mereka kata; tak sesuai pandangan semasa. tp ilmuan islam semasa and terkini Yusoff Al-Qardhawi pon men'denied kan nya, maka ia membukti kan bahawasa nya, ilmu Allah itu tidak berubah mengikut zaman dan semasa. there will be no trend it hukum hakam nie.

Yusuf Al-Qardhawi : amalan seks songsang itu wajib ditentang oleh semua umat Islam, kerana perbuatan itu bertentangan dengan hukum Islam serta fitrah manusia. malah perbuatan ini bertentangan dengan perintah Allah SWT dan Rasul-Nya. Umat Islam wajib menentang kemungkaran dan dilarang berkompromi dalam soal melibat kan perbuatan-perbuatan maksiat. (pandangan beliau berdasarkan hak asasi dan kebebasan manusia seperti yang telah ditetapkan oleh agama Islam.)

if Allah SWT dah stated clearly dalam Al-Quran and Nabi Muhammad pon dah sokong with his sunnah and hadith, previous caliph and ilmuan-ilmuan ternama dah menyokong nye, yang benda/ perbuatan tuh haram dan dilarang. suddenly anda menyokong nye. isn't it look funny and weird?  saya bukan la pandai dalam bidang agama neh; but yet ada lah sikit2 basic knowledge in it. tapi kepala saya belom terpusing lagik kot nk men' denied perintah NYA. tak perlu rasa nya nak menghalal kan cara semata2 taksub kepada pandangan politik dan taksub dgn nya. it obviously will show your stupidity. am i right? (maaf la mungkin bahasa saya kesat sedikit).

therefore, menyokong seks rambang and bebas pada hemat saya, sedikit sebanyak mencalar kan keperibadian seseorang. rasa nya takperlu taksub dan terkiut-rikut  sgt kot dgn pandangan memana pemimpin. because when it comes into hukum hakam Allah, no compromise in it. Dalam Al-Quran sendiri ada menceritakan tentang dan akibat dari perbuatan-perbuatan terkutuk ini (gay dan sebagainya) dalam kisan kaum Nabi Lut. Bagaimana mereka ditelan bumi, dan bandar mereka hancur and tenggelam dia Laut Mati Jordan. Maybe you guys should refer to this ayat. Surah Al-Araf ayat 80 - 84.Nak ker kita jadik mcm tuh? kemurkaan Allah tidak hanya dtg dalam bentuk ditelan bumi segala, tsunami, penyakit, kesusahan is one of it. 

so renung-renung kan dan selamat beramal lah yer. if tak pasti dgn sesuatu perkara, better berdiam diri. kalau tanya adik2 kat sekolah kafa tuh. 'adik-adik apa hukum melakukan perkara yg dilarang Allah SWT? rasa nya laju2 adik2 cakap. berdosa. masuk neraka. haha! so dari kecik minded kita dah di ajar sedemikian rupa, how come bila besar mcm lupa daratan pulak nk menukar apa yg kita dah di didik sekian lama. biar kita stereotype and tak aggressively  and extremely mengkaji ilmu Allah, just melakukan perkara2 asas yg wajib solat, puasa, sedekah, amal jariah, mengaji, hari khamis baca yasin, taat ibu bapa, dan lain-lain; asalkan tak sesat dlm pencarian ilmu Allah yg luas itu. pepatah ada berkata, ilmu memerlukan guru, if tiada guru, kita berguru dgn setan. haaa tuh nenek den pesan lah kn. arwah nenek tuh tak la belajar tinggi mana. but yet still kata-kata dia boleh di guna pakai. menuntut ilmu itu wajib. Rasulullah SAW pon bersabda ; tuntutlah ilmu hingga ke negeri China. tapi if korang tuntu ilmu songsang, pekejadah nya kan.sampai berani nak kata lesbian, gay tuh sume tak salah and boleh diberikan hak2 kebebasan. i'm totally can't accept it. 

rasa nya mak and ayah dah bagik satu platform yg cukup as a base regarding ilmu agama neh. aku rasa benda neh tak boleh diterima dek akal langsung. even though i'm totally young, vibrant, bergaya, sophisticated, yet hukum Allah is hukum Allah uolls. tak payah nk buat kelakar sgt la nk keluarkan fatwa sendiri semata2 mejayakan agenda politik. ngeri!!!

Renung-renungkan dan selamat beramal. till then uolls.



No comments:

Post a comment